Propozycję wiosennych koktajli! Podaruj sobie witalność i energię!
Wiosna to wyjątkowa pora roku. Coraz dłuższe dni i śmielej przygrzewające słoneczko, zachęcają do wyjścia na powietrze i różnych form aktywności. Mimo wszystko nie zawsze cieszymy się dobrym poziomem energii. Niekiedy zmagamy się ze znużeniem i stanami apatii. Najczęściej jest to wynik niedoborów w organizmie. Wówczas najlepiej zastosować naturalną suplementację, czyli wzbogacić swoją codzienną dietę o produkty z dużą zawartością witamin i minerałów. Mowa oczywiście o warzywach i owocach. Sposobem na ich wprowadzenie do jadłospisu jest serwowanie sobie na przykład na drugie śniadanie koktajlu owocowo-warzywnego!
Dlaczego, warto pić koktajle warzywno-owocowe?[
Różne kompozycje warzywno-owocowe w formie koktajlu dostarczają nam dużej dawki składników odżywczych. Są cennym źródłem między innymi witaminy C, E, magnezu, wapnia, czy też błonnika. Ważne, aby stawiać na świeże produkty, z których będą komponowane. Wówczas będą charakteryzować się naprawdę doskonałym i bogatym składem i będą na nas działać niczym naturalny energetyk. Do tego, warto dodać, że regularnie spożywane, świeże soki warzywno-owocowe poprawiają stan cery, włosów i paznokci. Skutecznie również wzmacniają naszą odporność.
Energetyzujące koktajle warzywno-owocowe: przepisy!
Zielony koktajl na energię: garść jarmużu, garść szpinaku, natka pietruszki, 1 niewielki zielony ogórek, 1 jabłko, 2 plastry ananasa.
Słodki i zdrowy koktajl wiosenny: 1 jabłko, łyżeczka cynamonu, kawałek imbiru, łyżka miodu.
Warzywny koktajl energetyzujący: garść szpinaku, 2 łodygi selera, pół litra wody.
Pomarańczowy koktajl dla wigoru: 2 marchewki, 1 pomarańcza, poł cytryny, pół szklanki wody.
Sycący i energetyzujący koktajl: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 3 truskawki, pół banana, 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania: Każdorazowo sposób przyrządzenia domowych, świeżych koktajli warzywno-owocowych jest taki sam. Wszystkie produkty należy dokładnie umyć i rozdrobnić. Posiadające skórki, także obrać. Wszystkie wskazane w poszczególnym przepisie produkty razem zblendować.