Poznaj typowe greckie dania

Tradycyjna grecka dieta jest typowo śródziemnomorska, ale z wpływami z Zachodu i Wschodu. Nie jest bynajmniej pozbawiona różnorodności, gdyż kuchnia grecka przesiąknięta jest wszelkimi odmianami potraw z okolicznych krajów.

Obfita i kolorowa gastronomia, w której nie brakuje klasycznych śródziemnomorskich warzyw, aromatycznych ziół i orientalnych przypraw oraz oczywiście cytryny i oliwy z oliwek jako głównych składników dressingów.  Poza tym na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie wielu rodzajów sera, oliwek, sosów na bazie jogurtu, hummusu z ciecierzycy lub bakłażana itp.

SPANAKOPITA

Spanakopita czyli greckie ciasto z serem feta i szpinakiem. To danie to wytrawne ciasto wykonane z ciasta filo i wypełnione szpinakiem, cebulą, jajkiem i serem feta. W wielu częściach kraju można je jeść jako przystawkę, a także na śniadanie, ponieważ jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Bez wątpienia jest to bardzo atrakcyjny i pyszny przepis, który łączy śródziemnomorskie składniki z chrupiącym akcentem.

TZATZIQUI

Sos Tzatziqui jest jednym z najbardziej tradycyjnych sosów, jakie możemy spotkać w kraju i można go znaleźć w prawie każdej greckiej tarbernie lub jako sos do wielu dań mięsnych lub rybnych. Robi się go z jogurtu i ogórka, wśród wielu innych składników i okazjonalnych przypraw, co nadaje mu wyjątkowy i nieodparty smak.

Jego tekstura jest bardzo kremowa, a jego kwasowość jest bardzo kompatybilna z każdym rodzajem żywności, chociaż zawsze najlepiej jest podawać go z odrobiną chleba pita, jako przystawkę, starter lub dodatek do dania.

KOFTA

Kofta to rodzaj jagnięcych klopsików, które mogą mieć różny kształt – mogą być okrągłe, długie, w kształcie kebaba lub cylindryczne. Jest to tradycyjny przepis z Bliskiego Wschodu i Azji Południowej, dlatego może być nazywany kufta, kofteh, kafta, köfte. Istnieje wiele odmian tego dania, zarówno jeśli chodzi o jego mięso, jak i użyte przyprawy i orzechy. Przepis na kofte znajdziesz tutaj.

MUSAKA

Grecka Musaka przypomina z wyglądu włoską lasagne, gdyż jest to wytrawne ciasto z mięsem, warzywami i warstwami na wierzchu. Głównym składnikiem jest mięso mielone, zwykle jagnięce, oraz bakłażan, pokrojony w bardzo cienkie plastry. Do tego dodaje się jeszcze sos beszamelowy, pomidor, cebulę i czosnek. A jako wykończenie ser.

SAŁATKA GRECKA

Ta sałatka to to idealny przepis na najgorętsze wiosenne i letnie dni. Ale dlaczego jest to sałatka grecka? Bo jej główne składniki to klasyki z tego kraju: ser feta, czarne oliwki, pomidor, korniszon, czerwona cebula, kapar i zielona papryka.