Nadziewane krokiety
Krokiety w tradycyjnej formie podajemy zwykle razem z czerwonym barszczem. Klasyczny przepis można jednak nieco zmodyfikować dodając inne składniki: dzięki temu uzyskamy inne wrażenia smakowe, ale też wprowadzimy do naszej diety warzywa zawierające cenne witaminy i składniki odżywcze. Krokiety z grochu nadziewane pieczarkami to rewelacyjny pomysł na dobry, tani i pożywny obiad. Groch jest dobrym źródłem białka, wapnia i błonnika. Posiada stosunkowo niski indeks glikemiczny, zatem mogą go spożywać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Potrawy z grochem charakteryzują się również wysokim wskaźnikiem sytości i mogą być dobrą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej. Groch jest ponadto łatwo dostępny. To wszystko sprawia, że warto spożywać go regularnie i podawać również w formie pysznych posiłków obiadowych takich jak właśnie krokiety.
Składniki
Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne takie składniki: 300 g ugotowanego do miękkości grochu, dwa jajka, cebula, pół łyżeczki majeranku, kajzerka, sól, pieprz i olej do smażenia.
Na nadzienie do krokietów wykorzystamy: dużą cebulę, 200 g pieczarek, dwie łyżki kaszy manny, dwa jajka, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej oraz sól i pieprz.
Wykonanie
Zaczynamy od posiekania i podsmażenia na oleju cebuli. Kajzerkę namaczamy w wodzie. Ugotowany do miękkości groch mieszamy z cebulą, odciśniętą kajzerką, wbitymi jajkami i przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy.
Przygotowujemy nadzienie: na rozgrzanej olejem patelni podsmażamy cebulę pokrojoną wcześniej w krążki. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy całość pod przykryciem przez kilka minut. Gdy trochę przestygnie, dodajemy kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, niewielką ilość soli i pieprzu, dokładnie mieszamy.
Z przygotowanej masy grochowej formujemy krokiety. Nadziewamy je następnie pieczarkowym farszem. Gotowe zanurzamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na oleju. Usmażone krokiety możemy podawać ze śmietaną, sosem czosnkowym albo barszczem czerwonym. Smacznego!