Najbardziej przydatne sprzęty w kuchni restauracyjnej
Każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym nie może zabraknąć sprzętu w różnego rodzaju. Stanowią one nie tylko niezbędne jego wyposażenie, ale także kosztowny element. urządzenia należy wybierać w zależności od tego, jaka jest specyfikacja danego miejsca. Jednak trudno jest sobie wyobrazić funkcjonowanie restauracji bez dedykowanych do niej sprzętów, które znacznie mogą ułatwić przygotowywanie potrawy posiłków, a także usprawniają pracę całego personelu. Oczywiście, wybierając konkretne modele, możemy mieć pewne trudności. Dzisiaj jednak postanowiliśmy przygotować kilka wskazówek, które niewątpliwie okażą się pomocne podczas wybierania urządzeń do każdego miejsca. Zachęcamy do lektury.
Sprzęt używany czy nowy?
Niejednokrotnie możemy znaleźć oferty, gdzie uda nam się zakupić w atrakcyjnej cenie używany sprzęt gastronomiczny. Z pewnością mamy Jednak wiele obaw, czy taka inwestycja będzie dobrym rozwiązaniem. Na tym etapie warto skorzystać z pomocy profesjonalistów, którzy ocenią stan techniczny urządzeń. Ponadto serwis urządzeń gastronomicznych będzie przydatny nam nawet w sytuacji, kiedy kupimy urządzenia nowe, a ulegną one awarii. Dlatego też podjęcie decyzji o tym, czy inwestować w nowe urządzenia, czy kupować używane, pozostaje już kwestią całkowicie indywidualną. Zawsze jednak, w przypadku awarii naszego sprzętu, powinniśmy zdecydować się na jego naprawę.
W jakie urządzenia warto zainwestować?
Na zapleczu gastronomicznym nie może zabraknąć sprzętu do zmywania. Takie rozwiązania pozwalają nam zaoszczędzić czas i dbają o dokładność mycia różnego rodzaju naczyń. Dodatkowo każda restauracja powinna zostać wyposażona w odpowiedni basen, służący do opłukiwania naczyń. Nie może zabraknąć profesjonalnej zmywarki. Do wyboru mamy zmywarki uniwersalne, kapturowe i tunelowe. Z pewnością większe restauracje wybiorą bardziej wyspecjalizowane urządzenia takie na przykład jak zmywarki do szkła i garnków, czy nawet zmywarki do tac.
Nie może również zabraknąć sprzętu do obróbki mechanicznej, który będzie przydatny w każdym lokalu gastronomicznym. Tego typu urządzenia przyspieszają prace w kuchni i zapewniają możliwie jak największą wydajność, dzięki czemu ułatwiają również także wykonywanie podstawowych czynności jak mieszanie, blendowanie, szatkowanie i tak dalej. Oczywiście przydatne będą szatkownice gastronomiczne, które stanowią podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego, profesjonalne blendery, dzięki którym możliwe jest emulgowanie i upłynnianie różnego rodzaju sosów, zup i tak dalej, ale nie możemy zapominać o tym, by zainwestować w krajalnice do żywności, a także miksery.
Naturalnie powinniśmy zwrócić uwagę na sprzęt do obróbki termicznej różnego rodzaju żywności. Dlatego też na wyposażeniu lokalu gastronomicznego powinny znaleźć się piece konwekcyjno-parowe, które Możemy wybierać indywidualnie dostosowane do naszych osobistych preferencji i potrzeb, gdyż posiadają one różne kształty i rozmiary. Ponadto przydatne błędy płyty grillowe grzewcze, salamandry, frytownice gastronomiczne i inne specjalistyczne urządzenia, które należy wybrać, dostosowując je do specyfikacji każdego lokalu.
Co zrobić w sytuacji, kiedy dojdzie do uszkodzenia sprzętu gastronomicznego?
Jeżeli zdecydujemy się na to, by inwestować w nowe sprzęty, możemy liczyć na to, że są one objęte gwarancją. Jednak jak doskonale wiadomo, okres gwarancyjny nie trwa wiecznie, a sprzęty użytkujemy dalej. W sytuacji, kiedy dojdzie do ich awarii, warto wybrać odpowiedni serwis urządzeń gastronomicznych, który poradzi sobie z nawet najbardziej zaawansowanymi naprawami. Ponadto serwis urządzeń gastronomicznych może dokonywać regularnych przeglądów naszych sprzętów, co niewątpliwie pomoże nam uniknąć poważniejszych problemów.
Podsumowanie
Kiedy wybieramy odpowiednie wyposażenie lokalu gastronomicznego, warto zwrócić uwagę na urządzenia różnego rodzaju. Niewątpliwie, zanim podejmiemy decyzję o zakupie, temat należy dokładnie przemyśleć, by tym samym zainwestować w sprzęty niezbędne i funkcjonalne.