Przepis na ostre spaghetti bolognese z chili – tylko dla odważnych!
Spaghetti to bardzo popularna i łatwa w przygotowaniu potrwa, którą można przygotować na wiele sposobów.
Jednym z najłatwiejszych jest spaghetti bolognese, które można również serwować w wersji „na ostro,, z dodatkiem chili. Jak szybko ugotować smaczny i zdrowy posiłek?
Spaghetti bolognese z chili – ostre, zdrowe i przepyszne
Składniki spaghetti bolognese z chili:
- Makaron z pszenicy durum – 300 dag
- Sos pomidorowy – 400 ml
- Koncentrat pomidorowy – dwie łyżki stołowe
- Dwie papryczki chili
- Jedna czerwona papryka
- Cztery ząbki czosnku
- Jedna średnia cebula
- Marchew
- Mięso wołowe, mielone – 100 dag
- Boczek – 100 g
- Oliwa z oliwek – cztery łyżki
- Pieprz czarny mielony
- Suszona, mielona kolendra
- Sól
- Bazylia (suszona bądź świeża)
- Łyżka śmietany
- Starty ser parmezan (około 50 g)
Każdy kto lubi ostre potrawy, na pewno pokocha smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili, a sposób przygotowanie tych, przepysznych kotletów znajdziesz w portalu justfood.pl.
Sposób przygotowania spaghetti bolognese z chili:
Najpierw należy wstawić na gaz pół litra wody i gotować pod przykryciem do wrzenia. Następnie dolać odrobinę oliwy oraz ćwierć łyżeczki soli. W międzyczasie obieramy cebulę oraz marchew, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do wrzącej wody wrzucamy makaron (nie przykrywamy ponownie pokrywką, aby nie wykipiało).
W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią połowę obranego i zmiażdżonego czosnku. Papryki drukujemy z pestek oraz drobno kroimy. Makaron odsączamy, kiedy będzie lekko miękki (nie rozgotowany!). Do czosnku dodajemy pokrojony boczek, a po chwili również mięso mielone. Smażymy do momentu aż się zarumieni, wtedy dodajemy także startą cebulę i marchewkę oraz papryki.
Dodajemy resztę oliwy i gotujemy pod przykryciem przez dziesięć minut. Po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz koncentrat, a także przyprawy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około piętnaście minut. Na koniec doprawiamy śmietaną i mieszamy. Danie ozdabiamy świeżą lub suszoną bazylią oraz startym parmezanem. Podajemy na ciepło, polewając makaron gorącym sosem. Potrawa jest gotowa. Smacznego!