Przepis na ostre spaghetti bolognese z chili – tylko dla odważnych!

Spaghetti to bardzo popularna i łatwa w przygotowaniu potrwa, którą można przygotować na wiele sposobów. 

Jednym z najłatwiejszych jest spaghetti bolognese, które można również serwować w wersji „na ostro,, z dodatkiem chili. Jak szybko ugotować smaczny i zdrowy posiłek?

Spaghetti bolognese z chili – ostre, zdrowe i przepyszne

Składniki spaghetti bolognese z chili:

  • Makaron z pszenicy durum – 300 dag
  • Sos pomidorowy –  400 ml
  • Koncentrat pomidorowy – dwie łyżki stołowe
  • Dwie papryczki chili
  • Jedna czerwona papryka
  • Cztery ząbki czosnku
  • Jedna średnia cebula
  • Marchew
  • Mięso wołowe, mielone – 100 dag
  • Boczek – 100 g
  • Oliwa z oliwek – cztery łyżki
  • Pieprz czarny mielony
  • Suszona, mielona kolendra
  • Sól
  • Bazylia (suszona bądź świeża)
  • Łyżka śmietany
  • Starty ser parmezan (około 50 g)

Każdy kto lubi ostre potrawy, na pewno pokocha smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili, a sposób przygotowanie tych, przepysznych kotletów znajdziesz w portalu justfood.pl.

Sposób przygotowania spaghetti bolognese z chili:

Najpierw należy wstawić na gaz pół litra wody i gotować pod przykryciem do wrzenia. Następnie dolać odrobinę oliwy oraz ćwierć łyżeczki soli. W międzyczasie obieramy cebulę oraz marchew, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do wrzącej wody wrzucamy makaron (nie przykrywamy ponownie pokrywką, aby nie wykipiało).

W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią połowę obranego i zmiażdżonego czosnku. Papryki drukujemy z pestek oraz drobno kroimy. Makaron odsączamy, kiedy będzie lekko miękki (nie rozgotowany!). Do czosnku dodajemy pokrojony boczek, a po chwili również mięso mielone. Smażymy do momentu aż się zarumieni, wtedy dodajemy także startą cebulę i marchewkę oraz papryki.

Dodajemy resztę oliwy i gotujemy pod przykryciem przez dziesięć minut. Po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz koncentrat, a także przyprawy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około piętnaście minut. Na koniec doprawiamy śmietaną i mieszamy. Danie ozdabiamy świeżą lub suszoną bazylią oraz startym parmezanem. Podajemy na ciepło, polewając makaron gorącym sosem. Potrawa jest gotowa. Smacznego!